SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
GF IDROTT GYMNASTIKFÖRENING

Gymnastik

Våra grupper är indelade utifrån en modell som vi just nu håller på att utveckla. Syftet är att skapa en struktur som uppfyller Gymnastikförbundets utvecklingsmodell och som ska tydliggöra resan som aktiv i vår förening. Vår gymnastikgrupper är indelade i olika stadier utifrån ålder, träningsfrekvens och nivå - allt från grundläggande rörelseträning och lekande gymnastik till att du tränar för att tävla eller för ett aktivt liv.

 

Gula trupper - Familjegympa

Ålder: 2-3 år

En ljusgul trupp är familjegympa och enligt utvecklingsmodellen “Aktiv start”. Träningen är varierad med enkla och roliga aktiviteter. Fokus är på att deltagarna ska få utlopp för rörelseglädje och känna delaktighet. Deltagarna ska under träningspasset träna de grundmotoriska färdigheterna; krypa, gå, klättra, rulla, balansera, hoppa, springa, stödja, kasta, fånga, åla och hänga. På familjegympa deltar barnet och en vuxen tillsammans. 

  • Träningsfrekvens: 45 min/pass, 1 gång i veckan.

 

Ljusgröna trupper

Ålder: 4-6 år

En ljusgrön trupp är enligt utvecklingsmodellen i stadiet “Lekande gymnastik”. Detta innebär att gymnastiken fortfarande är i ett prova på stadium. Deltagarna ska i första hand ges möjlighet att ha kul i sitt idrottande samtidigt som de fortsatt tränar de grundmotoriska färdigheterna. Deltagarna ska även introduceras till gymnastik-specifika grundövningar. 

  • Träningsfrekvens: 60 min/pass, 1 gång i veckan.

 

Mörkgröna trupper 

Ålder: 7+ år

En mörkgrön trupp är enligt utvecklingsmodellen i stadiet “Lärande gymnastik”. Detta är en fas där deltagarna lär sig att träna gymnastik. Det finns därmed en tydligare inriktning mot inlärning och utveckling. Tävling på nivå 9 och 8 förekommer i syfte att ge deltagarna tävlingserfarenhet. För ledaren är det viktigt att tänka på att individuella prestationsmål är viktigare än resultatmål. Det finns två olika spår för dessa trupper. 

  • Träningsfrekvens: 75-90 min/pass, 1-2 gånger i veckan beroende på spår.

 

Blåa trupper

Ålder: 10+

En blå trupp är enligt utvecklingsmodellen i stadiet “Träna på att träna”. Fokuset ligger på inlärning och utveckling av mer komplexa övningar. Träningen som bedrivs i mer organiserad form tar större plats. Styrka, flexibilitet och uthållighet går hand i hand med redskapsträningen. Deltagande i andra idrotter ska vara möjligt om deltagaren vill. 

Tävlingar förekommer på främst regional nivå (7-6), fokus ligger inte på resultat. Det kan förekomma olika spår för dessa trupper. 

  • Träningsfrekvens: 120-150 min/pass, 2-3 gånger i veckan.

 

Röda trupper

Ålder: 10+

En röd trupp är enligt utvecklingsmodellen i stadiet “Träna och tävla”. Deltagarna behärskar mertalet av grundövningarna och träningen inriktas på inlärning av mer avancerade övningar och sekvenser.
Det är viktigt att  säkerställa individuell utveckling och att  nivåanpassa träningen. Att väcka det egna inre drivet är helt avgörande för att de aktiva ska känna glädje med gymnastiken och fortsätta träna. Nya utmaningar och variation i träningen inspirerar, utvecklar och minskar skaderiskerna.

Tävlingar förekommer på regional nivå (5-4) men också på riksnivå (ålder 13+). Resultaten står inte i centrum, men resultat och placering presenteras öppet under tävlingarna. Det kan förekomma olika spår för dessa trupper. 

  • Träningsfrekvens: 120-150 min/pass, 3 gånger i veckan.

 

Ljuslila trupper

Ålder: 13+

En ljuslila trupp är enligt utvecklingsmodellen i stadiet “Träna för att tävla”. I detta stadium har man bestämt sig för att satsa på tävling. Deltagarna behärskar alla grundövningarna. Träningen inriktas därför på inlärning av avancerade övningar och sekvenser samt perfektion i utförandet. Det är viktigt att tänka på att periodisera och anpassa belastningarna på individnivå. Fokus ligger på att nå prestationsmål. 

  • Träningsfrekvens: Ingen aktiv grupp för närvarande. 

 

Orange trupper - Vuxengympa

Ålder: 18+

En gul trupp är enligt utvecklingsmodellen i stadiet “Träna för aktivt liv”. Stadiet välkomnar aktiva i alla åldrar, oberoende av träningsbakgrund och vilken nivå man vill träna på. Träningen är allsidig, rolig, utmanande och utvecklande. Den egna kroppens förutsättningar för rörelse och känslan av tillhörighet står i centrum.

  • Träningsfrekvens: 90-120 min/pass, 1-2 gånger i veckan

Träningstider för respektive grupp

 

Vid frågor
Läs gärna sidan: Vanliga frågor och svar.
Om du inte hittar svar på dina frågor där så hör av dig till kansli@gfidrottgymnasik.se.
 
Våra sponsorer
Stötta oss